5 Gelijke Dagen Model

Het vijf gelijke dagen model

 

Cbs De Hoeksteen maakt gebruik van het vijf gelijke dagen model. Dit betekent voor cbs De Hoeksteen dat leerlingen van 08:30 uur tot 14:00 uur op school zitten, ook tussen de middag. Er is dus geen tussenschoolse opvang (TSO) meer. Kinderen zorgen met het 5 gelijke dagen model zelf voor hun lunch. Dit eten ze met elkaar in de klas, onder begeleiding van een leerkracht. Uiteraard is er ook voldoende tijd om buiten te spelen.

 

De lessen beginnen om 8.30 uur. Vervolgens hebben de kinderen tussen 10.15 en 10.45 een kwartiertje pauze en kunnen ze buitenspelen. De middenbouw gaat om 10:15 naar buiten en de bovenbouw gaat om 10:30 naar buiten. Daarna is er tot 12.00 weer les. Tussen 12:00 en 12:30 is er tijd om te lunchen (onder begeleiding van een leerkracht) en om buiten te spelen. Vanaf 12:30 volgen de kinderen weer les, waarna de schooldag eindigt om 14:00 uur.

 

Waarom het vijf gelijke dagen model?

 

De belangrijkste argumenten voor het vijf gelijke dagen model zijn dat dit model rust en continuïteit in het dagritme voor de kinderen biedt. Bij een 5-gelijke dagen model zijn bovendien de werktijdfactoren van alle leerkrachten gelijk. Dat betekent dat leerkrachten elkaar makkelijker kunnen vervangen.

 

Doordat we in grotere blokken gaan werken en kinderen niet tussen de middag naar huis gaan, ontstaat tevens ruimte om het lesprogramma anders in te delen. De rust van de pauzes wordt op scholen die met het 5-gelijke dagen model werken zowel door kinderen als leerkrachten als een positief effect ervaren: de kinderen eten met elkaar in de klas. Dat is voor kinderen rustiger dan de tussen schoolse opvang en voor sommige kinderen ook rustiger dan (snel) op en neer naar huis.

 

Tot slot is er na lestijd voor de medewerkers ruimer de gelegenheid voor de niet lesgebonden taken, samenwerking, voorbereidingen en bijscholing.